Turbine

Een alleenstaande moeder komt voor een moeilijke keuze te staan wanneer ze een mysterieuze ziekte blijkt te hebben.


Turbine is een absurdistisch verhaal over het maken van keuzes voor jezelf en voor anderen, en het gefrustreerd toekijken hoe dierbaren hun verkeerd gemaakte keuzes stilletjes uit de hand laten lopen.

 

Turbine begon als een reflectie op discussies over duurzame energie, in het speciaal windmolenparken. Ik kan als klimaatbewust mens altijd moeilijk begrijpen hoe mensen iets als horizonvervuiling belangrijker kunnen vinden dan het zuinig zijn op de aarde. Dit onbegrip wilde ik verbeelden en onderzoeken aan de hand van een metaforisch verhaal. Er ontstond een karakter, Merel, een alleenstaande moeder van twee jonge kinderen die leeft in het jaar 2034.


Wanneer Merel boodschappen doet, in een winkel waar een kilozak uien 15 euro kost, sappige filetlapjes plaats hebben gemaakt voor glimmende blokken tofu en een handjevol sperziebonen en een verpieterde wortel de versafdeling vullen, komt zij een oude kennis tegen… Het is het bekende verhaal: ‘Hoe gaat het?’ ‘Ja góóééd.’

 

Maar het gaat helemaal niet zo goed met Merel. Twee dagen geleden zat ze nog met een arts aan tafel die haar vertelde dat ze een mysterieuze ziekte heeft, waarvan onduidelijk is hoe snel het zich zal verspreiden. Een dure, experimentele behandeling werd haar aangeraden.

 

Merel leeft sindsdien in een waas, ze weet niet wat ze moet doen. Ze schuift de keuze voor zich uit terwijl ze gillend gek wordt van iedereen die zich nu met haar leven wil bemoeien.


Merel’s moeder Miranda is sceptisch, ze vindt het onzin om een ziekte te behandelen, waarvan je helemaal niet zeker weet hoe het zich voort zal zetten. Ze kan het prachtige huis in de duinen, waar haar familie nota bene al drie generaties lang in leeft, niet zomaar verkopen om die dure behandeling te betalen? Haar kinderen hebben een dak boven hun hoofd nodig!

 

Maar haar beste vriend Niels en zusje Sanne geloven niet hoe Merel zo stom kan zijn dat ze de ziekte onbehandeld verder laat broeden. Ze heeft toch de verplichting om voor zichzelf te zorgen, zodat ze voor haar kinderen kan zorgen? Wat hebben ze aan een mooi huis, als ze geen moeder meer hebben?